Az 1960-as évekig, a gyári sütésű és bolti terjesztésű kenyér általánossá válásáig, a kemence nélkülözhetetlen kelléke volt a paraszti életnek, hiszen a kenyérsütés az egyik legfontosabb asszonyi munka volt. A kész kenyér mint mindennapi eledel, kiemelt tiszteletet kapott, a kenyérsütés számos mágikus szertartással kapcsolódott össze. Ha egy asszony nem tudott jó kenyeret sütni, alkalmatlan volt a házasságra. A különböző fajta kemencék elsősorban a kenyérsütés miatt épültek, de emellett a fűtés, a főzés vagy az aszalás rendeltetésének is megfeleltek. A hagyományos parasztházban a kemence helye és formája szoros összefüggésben volt a lakóház használatával, a füstelvezetéssel, és a fűtőanyaggal.
A kiadó Népi kultúra című sorozatának hagyományaihoz híven a Kenyérsütő kemencék a történeti, néprajzi kérdések mellett a műszaki megoldásokat is igyekszik alapos vizsgálat tárgyává tenni, így segítve azokat, akik a mai világban is a hagyományok felé szeretnének fordulni és kenyérsütő kemencét építeni. A könyvből megtanulható és némi gyakorlat után elsajátítható a hagyományos kemenceépítés, legyen az kő-, sövényvázas, karóvázas vagy téglakemence.