A könyv első felében röviden összefoglalja a faanyag ipari szerepét, a felhasználási lehetőségeit meghatározó biológiai és fizikai tulajdonságait. Bemutatja, hogyan befolyásolja megmunkálását a nedvességtartalma és az olyan genetikailag meghatározott műszaki tulajdonságai, mint például a keménysége, a rugalmassága és a szilárdsága, majd a faanyag hibáival és károsítóival foglakozik.
Ezután következik a faipar leggyakrabban használt fafajainak bemutatása: minden fafajt azonos szempontok szerint, katalógusszerűen található meg Így a fajok összehasonlítása is könnyebb, és érthetővé válik, mi az első néhány fejezetben megtanult alapfogalmak és alapismeretek gyakorlati jelentősége.
A fafajok megismerése után előbb a fából készült ipari alapanyagokkal, majd a ragasztóanyagokkal foglalkozik, köztük a régebbi és a legkorszerűbb anyagokkal is. Ezen a két területen az utóbbi években jelentős fejlődés ment végbe. .
A kiadványt a kárpitos alapanyagokkal kapcsolatos rövid ismeretek zárják.